Aisab

haft krzyżykowy, haft polski, karteczki, życzenia,decoupage, sutasz, skrapboking, biżuteria

Zapraszam na oponki

  • 18 stycznia 2015 17:44

Tak jak obiecałam w niedziele jemy:)

Na dzisiejszą niedziele jak przystoi w karnawale przygotowałam  karnawałowe oponki.

Potrzebujemy

1kg mąki ( ja używam zawsze do wszystkich wypieków mąkę tortową)

1 duży kubek śmietany 18%

1 szklankę cukru pudru

od 6-10 żółtek ( z białek można sobie zrobić beziki)

2 łyżki spirytusu (może być ocet)

1łyżeczkę sody oczyszczanej

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

2 łyżki ekstraktu waniliowego (może być cukier waniliowy)

około 2 litrów oleju ( pączki, faworki, oponki najlepiej smakują na smalcu)

Po usmażeniu olej wylewamy, nie wierzcie w to że można poczekać, żeby się trochę odstał i zlewamy do następnego pieczenia, to są kłamstwa ten olej wylewamy on już swoje zrobił. Na żołądku nigdy nie oszczędzajcie!

oponki SCF3002

dzisiaj rano z kubkiem gorącej czekolady tak oto grzeszyłam:):)

oponki DSCF3001

 

 

7 komentarzy

  1. KonKata napisał(a):

    oponki, ech wspomnienie dzieciństwa….

  2. basia vienna napisał(a):

    ZROBIŁAM SA NAPRAWDĘ PYSZNE:)

  3. Jadwiga napisał(a):

    Pogrzeszyłabym z Tobą- wyglądają apetycznie. Mam zamiar zrobić i nawet na tłusty czwartek, bo gdzie jest napisane, że muszą być pączki, czy chrusty?… Już wpisuję do przepiśnika 🙂

  4. Elunia napisał(a):

    aż ślinka cieknie

  5. Lawendowy Czas napisał(a):

    No proszę, proszę jak dobrze trafiłam… już się częstuję Twoimi pysznościami i dla mnie też proszę taki kubeczek gorącej czekolady 🙂

  6. el napisał(a):

    ja bym tak tez mogła pogrzeszyć

  7. Janusz B. napisał(a):

    Oponki….mmmmmmm…..PYCHA !!!
    Takie śniadanka to pyszne śniadanka 😉

Dodaj komentarz